29 április 2019

HU || A VÁNDORMUZSIKUS 2008 nyarán - Cikk a Sunnmørsposten-ben | 2008.07.19.

A VÁNDORMUZSIKUS

Jövő héten Alexander Rybak Giske településen házról házra jár majd, és szállásért és kosztért hegedül a háziaknak.

Szöveg és fotók: Nils-Ove Støbakk || Megjelent: Sunnmørsposten2008.07.19. || Fordítás: Menyhért Mónika || ➡in English || ➡auf Deutsch





A VÁNDOR
- Olvastam történeteket az „øyloffing” -ról (sziget-kóborlás), és azon gondolkodtam, hol éjszakáztak az emberek az ilyen vándorlások alatt. Aztán elhatároztam, hogy idegeneknél keresek szállást.
Alexander Rybak nem éppen az utazó trubadúr prototípusa, mégis, jövő vasárnapig körbejárja majd Valderøya, Vigra, Giske és Godøya szigetét, hóna alatt a hegedűvel.
Tavaly Alexander a Borgund-i Folkehøgskule (népfőiskola) nyári zenekari szemeszterén volt oktató. Lehetősége adódott, hogy a Fjellstua hegyről a kilátásban gyönyörködhessen - ez adta neki az ötletet.
- A legszebb kilátás volt, amit valaha láttam! Nagyon szépnek tűntek a szigetek, úgyhogy arra gondoltam, kipróbálom magam arrafelé vándorzenészként.

Izgul
A 21 éves Nesodden-i fiatalembert a legtöbben valószínűleg a norvég közszolgálati TV „Kjempesjansen” (A Nagy Esély) tehetségkutató műsorából ismerik, ahol 2006-ban egészen a csúcsig jutott. A tavalyi évadban Alexander játszotta az egyik főszerepet a "Hegedűs a háztetőn" című musicalben az Oslo Nye Teater-ben, amiért az idei norvég színházi évadban Hedda-díjjal jutalmazták, mint az Év Pályakezdőjét. Most pedig megtudja, hogy a szigetlakók elég vendégszeretőek-e egy úton lévő fiatal zenész irányában.
Alexander Rybak 9 napot szánt arra, hogy jobban
megismerje Giske útjait. A 21 éves művész elismeri, 
hogy ideges, de reméli, hogy ennivalót
 és szállást is sikerül majd szereznie.

- Néhány évvel ezelőtt ugyanezt megpróbáltam Valdresben. Végülis jól ment, de tíz helyről kaptam nemet, mielőtt valaki igent mondott, mondja Alexander.
- Szóval nagyon izgulok. Ennek most egy kicsit személyes oka van.

Jó kedélyű
Szerencsére a fiatal hegedűművész nem tűnik nagyon ijesztőnek. Alexander Rybak nem akar titokzatos zenész lenni, inkább „jókedvű és kissé összezavarodott” fickóként tekint önmagára.
- Szeretek adni magamból, mondja mosolyogva.
A fiatalember a főiskolán hegedű szakon bachelor képzésre jár.  A TV-show megnyerését követően kiadhatott volna egy CD-t, de úgy döntött, hogy vár vele egy kicsit. Talán a Sunnmøre-i gyalogutakat és hegyi ösvényeket járva némi ihletet merít?
- Szeretnék játszani az embereknek és hallani, hogy milyen zenét kedvelnek, magyarázza.
- Valdres-i vándorlásaim alatt ihletet kaptam egy dallamra, ebből lett aztán az a dal, amivel megnyertem a „Kjempesjansen”-t, mondja Alexander boldogan.

Történetek
A nyári utazás célja nem az, hogy minél messzebbre jusson vagy minél több cipőt elkoptasson.
- Az az álmom, hogy egy olyan családhoz kerüljek, akikkel kicsit összeismerkedhetek.
Magammal viszem a fényképezőgépem és egy jegyzetfüzetet, és azt tervezem, hogy karácsonyi képeslapokat küldök majd azoknak, akikkel megismerkedem, újságolja a boldog vándor.
- Aztán szeretnék még történeteket hallani emberekről, akikkel találkozom és Norvégiából is sokat látni közelről. A gyakorlás pedig szintén egy fontos érv, teszi hozzá Alexander nevetve.

Kapcsolatfelvétel
Kjetil és Kari Marie Frøyse örömmel nyitotta
ki a paplakot a fiatal zenésznek
A Sunnmøre-ban töltött első napon a vándormuzsikusnak nem kellett egynél több ajtón kopogtatnia. Péntek délután Alexander az NRK Møre og Romsdal délutáni rádióadásának vendége volt, Kjetil Frøysa pedig Valderøya szigetén hallotta ezt az interjút. A lelkész rögtön fogta a telefonját és üzenetet küldött, így az első szállás meg is oldódott.
- Megkérdeztem a feleségemet, meghívjuk-e, és beleegyezett, mondja Frøysa.
- Nagyon spontán volt az egész. De nagy a házunk, fiatalok laknak benne, akik mindannyian szeretik a zenét. Most majd meglátjuk, mennyi ideig akar itt maradni. Péntek este a Frøysa család elviszi vendégét Alnesba, hogy megnézzék a naplementét. Mára pedig egy hegyi kirándulás  terveztek Valderøyán. Aztán a település többi részét az igazából kicsit félénk, de kíváncsi és sportos fiatal hegedűművész maga fogja felfedezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése