28 február 2019

- INGRID VOLT A LEGJOBB TINISZERELEM - interjú a Dagbladet-nek, 2019.02.25.


"FAIRYTALE": Alexander Rybak első szerelme rajthoz áll
a norvég Eurovízió-válogatóban
 Videó: Christian Roth Christensen

Tíz évvel ezelőtt Alexander Rybak egész Norvégiát elbűvölte a Melodi Grand Prix-n dalával, amely Ingrid Berg Mehus-ról szól.
Szombaton maga a lány is részt vesz a versenyben.

Forrás: Dagbladet.no | Megjelent: 2019. február 26. | Szerző: Amanda Strand Askeland | Fordítás: alexanderrybaknews és Menyhért Mónika  || ➡AUF DEUTSCH

A Dagbladet videóinterjút is készített velük, ezt itt láthatod, duettjük részleteivel, magyar felirattal:

 



A teljes duett videóját,
Alekszandr Glazunov "Entr'acte 2 hegedűre" című művét ITT láthatod.

Énekesek, hegedűsök és zeneszerzők. Ingrid Berg Mehus-ban és Alexander Rybakban sok közös van.

A Barratt Due Zeneiskolában találkozunk a két jó baráttal, ahol egykor mindketten diákok voltak. Mehus először vesz részt a Melodi Grand Prix-döntőben szombaton a "Feel" című dalával, amelyet férjével, 
Bjornar Hopland-dal és Anthony Modebe-vel együtt írt.

- Az idegesség bennem van. Ez tényleg egy kicsit kényelmetlen. Tegnap éjjel azt álmodtam, hogy mindenki hazament a koncertről, mielőtt én kerültem volna sorra, mondja Mehus a Dagbladetnek.

Rybak azt mondja, ismeri az érzést.

- Gyakran álmodom, hogy kimegyek a színpadra egy nagy közönség elé és nem emlékszem, mit kell csinálnom.  Ez nagyon tipikus, mondja nevetve.

Tíz éve annak, hogy Rybak viharos gyorsasággal meghódította az országot, amikor 2009-ben megnyerte az MGP-t a „Fairytale”-lel. És tavaly ismét megszerezte a győzelmet, amikor a „That's How You Write a Song” című dalával indult.

Ebben az évben jó barátja és egykori szerelme is ott lesz a verseny kereszttüzében. Mehus azt mondja, örül, hogy tanácsot kapott Rybaktól.

- Azt mondta, többet kell énekelnem, amikor meg vagyok fázva, mondja a lány.

- Ezt úgy értettem, hogy ha sokat gyakorolsz, amikor meg vagy fázva és sikerül kiénekelni a hangokat, akkor könnyebb lesz jól teljesíteni, amikor meggyógyultál, magyarázza Rybak , és hozzáteszi:

- Ingrid annyira hitele a színpadon, hogy igazán nincs  szüksége más művészekek tanácsára, mondja Rybak.

BARRAT DUE: Alexander Rybak és Ingrid Berg Mehus
együtt tanultak a Barratt Due Zeneiskolában
Fotó: Christian Roth Christensen
Hegedű a színpadon

Rybakhoz hasonlóan Mehus is hegedűművész. Hét éves kora óta játszik. Habár a hegedű és éneklés kombinációt sok Melodi Grand Prix-rajongó rögtön Rybakhoz köti, Mehus azt mondja, hogy ő saját dolgát akarja tenni.

- Nem tehetek úgy, mintha én lennék Alexander. Alexander bizonyos módon keveri a népzenét és a funkot, míg én inkább az elektro-zenében vagyok otthon.

- Amikor klasszikus zenét játszunk, nagyon egymásra hangolódunk. Ezt észrevettük, amikor 15 éve először együtt  játszottunk. A „Fairytale” és „That's How You Write a Song” ill. Ingrid „Feel” című dala műfajukban nagyon különbözik, mondja Rybak.

"FAIRYTALE": Rybak első szerelméről,
 Ingrid Berg Mehus-ról írta slágerdalát
Fotó: Christian Roth Christensen

Úgy gondolja, hogy fontos a jó kommunikáció, amikor az ember másokkal együtt játszik.

- Nagyon kevesen tudnak úgy szórakoztatni, ahogyan ő teszi. Sok zenész teljesen magába zárkózik. Akiket ismerek, azok közül Ingrid az, aki a leginkább bevonja a közönséget, és sokat ad magából a színpadon, mondja.

- Alexander egy szuperhős volt
Mindkét művész a Barratt Due-ban tanult zenét. Szintén az iskola keretei között találkoztak először tinédzserként.

- Különösen jól emlékszem arra, amikor zenekarban játszottunk együtt. Ingrid volt az első hegedűs, én pedig a másodhegedűs Csajkovszkij „Diótörő"-jében. Ez az egyik legerősebb emlékem Ingriddel kapcsolatban, mondja és mosolyog. Én a zenéért élek és lélegzem, és akárhányszor jó érzések fognak el, az mindig egy zenedarabhoz vagy dalhoz kapcsolódik. Ingrid a Diótörő, mondja és mosolyog.

Mehus azt mondja, hogy Rybak erősen inspirálta.
- Alexander hihetetlenül ügyes. Olyan volt a Barratt Due-ben, mint egy szuperhős, mondja Mehus.

- Sokat gyakoroltam abban az időben. De te is, teszi hozzá Rybak.

- Igen, de a közelében sem voltam, hogy a töredékét megértsem annak, amit te csináltál. Nagyszerű volt látni, mennyire muzikális. Gyakran úgy érzem, hogy egyfajta kihívás nekem, ösztönöz, és valahogy mindig egy kicsit tovább löki a zenét, mondja Mehus.

HEGEDŰSÖK: Ingrid Berg Mehus és Alexander Rybak először 15 éve játszottak együtt.
A "Fairytale"-t Ingridnek írta
2009-ben, miután Rybak megnyerte az Eurovíziót, a "Fairytale" nemcsak Norvégiát, de egész Európát meghódította. Fiatalkori szerelméről, Ingridről írta a dalt.

- Az első szerelem nagyon erős a legtöbb ember számára, és ha zenész vagy zeneszerző vagy, akkor természetes inspirációvá válik, amikor zenét írsz. Minél fiatalabb vagy, annál komolyabban veszed a dolgokat, Ingrid pedig nem egy bányarém, mondja Rybak és nevet.

- És ha nem bányarém, akkor micsoda? - kérdezi Mehus.

- Hercegnő? Nem, úgy értem, hogy a legjobb tiniszerelmem volt, amit az ember csak kívánhat, mondja Rybak és barátnőjére mosolyog.

Mehus azt mondja, lenyűgözte, ahogyan Rybak megírta a dalt.

- A "Fairytale" elsősorban is egy hihetetlenül cool dal. Nagy megtiszteltetés, hogy kis részben én is inspiráltam.

- Nem egy "kicsit" szólt rólad, teljesen a te szellemedben íródott. És úgy volt megírva, hogy megértsd a benne rejlő apró zenei megoldásokat, mondja Rybak.

Rybak elmondja, hogy a dal egyforma részben tevődik össze fehérorosz és norvég zenéből, bár sokan csak bulislágernek gondolják.

- Az orosz melankólia és a norvég népies moll hangzás is megtalálható benne. Szuper fülbemászó és eléggé lenyűgözött, ahogyan megírta, mondja Mehus.

TINISZERELEM: Alexander Rybak és Ingrid Berg Mehus tinédzserként szerelmesek voltak.
Ma már csak jó barátok. Fotó: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Újra megismerték egymást
Ingrid és Alexander tinédzserként szerelmesek voltak. Alexander első éves volt a főiskolán, Ingrid pedig még középiskolás.

- 16-17 éves voltam, és Ingrid volt az, aki a legközelebb állt hozzám több mint egy évig. Ebben a korban ez mindent jelent. Ha rossz barátnőm lett volna, akkor az is befolyásolt volna. Szóval nagyon örülök, hogy te voltál az, mondja Rybak és Mehusra néz.

- Köszönöm, én is ugyanezt gondolom, válaszolja a lány.

Rybak szerint ha egy másik első szerelme lett volna, a „Fairytale” is teljesen másképp szólt volna.

- Néha kicsit túl kényelmes és unalmas vagyok. Az volt nagyon jó Alexanderben, hogy motivált, és "nagyobb sebességre" ösztönzött, mondja Mehus.

Ma csak jó barátok és kollégák.

- Most egy kicsit újra megismertük egymást. Ez olyasmi, amit nagyon értékelek és remélem, hogy továbbra is barátok maradunk, mondja Mehus.

- Ez nem csak egy MGP-szezonra szóló barátság, mondja Rybak.

Mivel Rybak tavaly megnyerte a Melodi Grand Prix-t, szombaton ő is fellép az Oslo Spectrumban.

- Bizonyos extra meglepetéssel, teszi hozzá ravasz mosollyal.

Többet nem akar elárulni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése