06 február 2019

TÍZ ÉVES A FAIRYTALE!

10 évvel ezelőtt hallottuk először Alexander Rybaktól a "Fairytale"-t




Forrás: Eurovision Norway | 2019.02.07. | Fordította: Menyhért Mónika


Ma, 2019. február 7-én adta elő először Alexander Rybak a "Fairytale"-t a Melody Grand Prix-n, a norvég Eurovízió-válogatón! A helyszín a Grenlandshallen volt Skien-ben, ahol Alexander volt az utolsó fellépő 2009-es MGP harmadik elődöntőjében. És ahogy azóta mindenki tudja: Hát persze,  hogy bejutott a 2009. február 21-i norvég döntőbe...

Az elődöntőbeli fellépést követően a Melodi Grand Prix 2009-ben nagyon sokat beszéltek Alexander Rybakról és a Frikar tánccsoportról. Viharos gyorsasággal hódították meg Norvégiát (és Európát). Az MGP döntőjében izzott az Oslo Spektrum, amikor újra elénekelték és eltáncoltak a "Fairytale"-t. A közönség hatalmas ujjongással, tapssal, dobogással és tánccal fogadta őket.

A szavazás lényegében egy nagy buli lett Alexander Rybak és a Frikar számára. Nem volt kétséges, hogy ki viszi haza a győzelmet. A "Fairytale" az összes zsűritagnál első lett, és az országrészenkénti telefonos szavazást is megnyerte. Egyértelmű győzelem lett a vége. 747,888 pont. Több mint hatszor (!) annyi, mint a második helyezetté (121 856).

Amikor Norvégiában a győzelem már tény volt, Európa felébredt. Sok európai mint az Eurovízió lehetséges győzteseiként mutatott Alexanderre és a Frikarra.


A 2009-es moszkvai Eurovízós Dalverseny döntőjében (dalszöveg magyarul feliratban)


A "Fairytale" megnyerte a 2009-es Eurovíziós Dalverseny elődöntőjét. (Alexander Rybak a 2018-as Eurovízió  elődöntőjét gyakorlatilag szintén megnyerte). A dal Alexander exbarátnőjéről szól, akit egyébként idén,  hegedűjével együtt szintén a MGP színpadán láthatunk.

A történet többi részét ismerjük. Európa szerette a "Fairytale"-t! A "Douze points"-ok záporoztak mindenhonnan - 16 országnál volt Norvégia az első helyen. Egyetlen Eurovízió-győztes sem kapott még eddig ennyi pontot (387). 169 ponttal előzte meg a második helyezettet. Senki sem felejti el Alexander hívását, ami Moszkvában, a győztes produkció utáni köszönő beszédében hangzott el: "Gyertek és találkozzunk a Gardermoen-en". Igen, május 17-én az érkezéskor bizony káosz volt a repülőtéren!

A "Fairytale" a Melodi Grand Prix és az Eurovision történetének egyik legnépszerűbb győztese.

Mi megemeljük a kalapunkat!


Itt egy videót láthattok a Gardermoen-re, Oslo repülőterére való érkezésről, angol felirattal:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése