20 január 2019

INTERJÚ ALEXANDER RYBAKKAL AZ EUROVÍZIÓRÓL ÉS "TROLLE" MUSICALJÉRŐL A DAGBLADET-BEN, 2019.01.17

Alexander Rybak...

✔ az Eurovízió kritikájáról
✔új musicaljéről
✔arról, hogy milyen híresnek lenni
✔az egyedüllét iránti igényéről

Ezért rejtőzött a média elől Alexander Rybak

Alexander örül, hogy 2019-ben elkerüli az Eurovízióval járó stresszt. A 32 éves művész most saját musicaljén dolgozik, de nem zárja ki, hogy valamikor megint “fickándozzon" egy kicsit a Melodi Grand Prix-n.













VISSZA AKAR  TÉRNI:  Alexander Rybak kétszer megnyerte a MGP-t , és nem zárja ki az újbóli részvételt. De a győzelem receptje nincs a kezében. Mindenesetre a művész fellép az idei MGP-döntőben, ahol előadja tavalyi győztes dalát. Fotó: John T. Pedersen / Dagbladet

Forrás: Dagbladet pluss 2019.1.17. és a 2019.1.18-i papír kiadás
Szerző: Sofie Braseth | Fotó: John Terje Pedersen | Angol fordítás In English ➡alexanderrybaknews.com | Magyar fordítás: Menyhért Mónika

– Amikor a tavalyi MGP előtt (norvég Eurovízió-válogató) a színpad mögött vártam, az járt a fejemben, hogy mindegy, hogy megnyerem vagy a döntőn a párbajba se jutok be, mindenképpen megint elindulok a Melodi Grand Prix-n. Mihelyt lesz egy arra érdemes dalom.


Alexander Rybak szeme felcsillan a kócos troll-frizura alatt.

– Még mindig benne lennél?
– Hát persze!

A média elől védve

Majdnem egy éve Rybak második alkalommal nyerte meg a norvég Eurovízió-válogató döntőjét. A "That's How You Write A Song"-gal  megszerezte jegyét a lisszaboni Eurovízióra, és felélesztette a reményt a norvégokban az Eurovízió-győzelemre.

A norvég delegáció nem titkoltan első helyre számított, de végül a 15. hellyel végződött Rybak és 3 perces dalszerzési leckéje számára.

A döntő hetében Rybakot "elrejtették" a média elől a portugál fővárosban, amely Anders Grønneberg-et, a Dagbladet újságíróját arra késztette, hogy "Az NRK-nak abba kell hagynia, hogy porcelán babaként kezelje Alexander Rybakot" címmel  írjon cikket.

- Eléggé elegem lett belőle, hogy a körülöttem lévő emberek összes pozitív energiáját elszívjam. Nem kezdhetek el kritikát keresni ott, ahol igazából nincs is, mondja Rybak a „porcelán baba” cikkről.

- Egyszerűen nem láthatod a dolgokat mindenkinek a nézőpontjából.

“STEP ONE …”: Rybak és a táncosok a színpadon Lisszabonban 2018 májusában. Fotó: Henning Lillegård / Dagbladet
Zárkózott

Rybak fejét kapucnija alá rejtve érkezik az interjúra. Hátizsákjával a hátán és kissé előredőlve jár, ami miatt majdnem lehetetlen felismerni. És ez nem véletlen.

– Milyen híres emberként élni?

– Úgy tudom ezt kezelni, hogy sokat vagyok egyedül. Mielőtt sok ember közé megyek, akik galléron ragadnak és autogramot kérnek vagy ilyesmit, sok órát kell egyedül töltenem.

A főiskolások névtelenségéből a 2009-es MGP után következő popsztár-életbe való átmenet nagy váltás volt Rybak számára.

– Magamnak való ember vagyok. Sokat vagyok egyedül, tényleg. És ilyen személyiségű emberként furcsa volt megélnem, hogy nem én követem a körülöttem folyó eseményeket, hanem a körülmények követnek engem.















 PIHENÉS: Alexander Rybaknak sok egyedül töltött időre van szüksége. A 32 éves művész többek között olyan videójátékokkal  kapcsolódik ki, mint a “Red Dead Redemption”. – Ez a  nyaralásom. Fotó: John T. Pedersen / Dagbladet

Szünetekre van szüksége

A visszavonulásra való igénye volt a fő oka annak is, hogy Rybak többnyire védelem alatt állt Lisszabonban.

- Be kell osztanom az időmet. Két-három óra az az idő, amennyit anélkül tudok adni, hogy azt érezném, hogy felületes leszek, és mentálisan kimerült.

Örül, hogy nem egy Eurovíziós stresszel teli új év áll előtte

- Úgy gondolom, hogy az ember belekerül egyfajta spirálba, ha nagyon sokat ad magából, és mindenki másnak az energiáját befogadja. Olyankor szükséged van néhány évre, amikor kicsit visszatérsz saját magadhoz. A 2019-es újévi fogadalmam az, hogy egy kicsit többet érezzek azzal kapcsolatban, hogy mire van szükségem és mit akarok a jelenben.

Saját élete ihlette

Alexander 2015-ben debütált szerzőként a „Trolle og den magiske fela” / "Trolle és a varázshegedű" című gyerekkönyvével, amely öt pontot kapott a dobókockán ebben a lapban (Dagbladet pontozása a dobókocka 6 oldalának pontjai szerint). Novemberben a könyv új életre kel, amikor is a történetből musical lesz a Kristiansand-i Kilden Színház- és Koncertteremben.

- A történet egy lányról szól, Alváról, aki szembe mer menni az összes előítélettel. Az erdőben összebarátkozik egy magányos troll-lal, akit mindenki nagyon rossznak tart, mert a hegedűjével el tud varázsolni.

- Önéletrajzi ihletésű a történet?
- „Trolle” egy belőlem és sok olyan emberből álló keverék, akiket ismerek. Tudod, én nem erdőben élek, mondja Rybak és mosolyog.

És ez tényleg így van. Rybak egy étteremben találkozik a Dagbladettel az Aker Brygge-n, egy kőhajításnyira a 32 éves művész lakásától. Olyan környéken, ahol a macskakövek, üzleti épületek és az üveg homlokzatok már régen kiszorították a zöld területeket, amelyek korábban ott lehettek.
NÉPSZERŰ: Azalatt a néhány perc alatt, amíg a Dagbladet Rybakot fényképezte, több rajongó is üdvözölte a művészt. Itt Rybak közös szelfije készül az ukrán Denis-szel. Fotó: John T. Pedersen / Dagbladet
Ha földrajzilag nem is, de Rybak könyvének sztorija személyes ihletésű

- A barátaimat kiközösítették az általános iskolában. Nagyon örülök, hogy megtaláltuk egymást, mondja a művész.











- Mi, emberek, nagyon félünk mindentől, amiben  valaki más, mint  amilyenek mi vagyunk. Mielőtt a megfelelő nevelést megkapnánk, gyakran zaklatjuk azokat, akik különböznek tőlünk.
Színésznőt keres
Rybak maga alakítja Trolle-t, és épp ezekben a napokban keres egy lányt vagy fiatal nőt Alva szerepére. A jelentkezési határidő hétfőn jár le, a meghallgatás pedig Oslóban, január 28-án hétfőn, és 29-én kedden lesz.
- Nagyon jól kell énekelnie, és nagyon kedvesnek kell lennie. Inspiráló személynek kell lennie a színpadon, mondja Rybak az ő „álom Alvájáról”.
- Korábban azt mondtad, hogy nagyon maximalista vagy. Mi a helyzet egy másik szereplővel, akivel együtt dolgozol?
Rybak elvigyorodik.
- Velem  és sokan más emberrel fog együtt dolgozni, de leginkább egy nagyon képzett rendezővel, Jostein Kirkeby-Garstad-nek. Ő az, aki új dimenzióba emelte ezt a projektet.
A művész azt mondja, az volt az álma, hogy a „Trolle”-musical létrejöhessen.
- Nem olyan könnyű az "igen"-t megszerezni egy ekkora projektre, ha nem vagy multimilliomos vagy nem hívnak Tolkien-nak. De Jostein hitt benne. Nagyon örülök, hogy megismerhettem őt.
Rybak úgy beszél „Trolle”-ról, mint a szívéhez közel álló gyermekéről, és már elő is kapja a könyvet a hátizsákból, hogy megmutassa a Dagbladet újságíróinak.
- Remélem, sikerül az embereket inspirálnom, hogy tartsanak ki az ötleteik mellett, amelyekkel kezdetben gyakran egyedül vannak, hogy aztán valami nagy dolog szülessen belőlük.
Nagy önbizalom
Ebben az évben lesz tíz éve, hogy Rybak fölényesen megnyerte a moszkvai Eurovízió-döntőt a „Fairytale” hegedű-partival.
Az Eurovíziós győzelmet hatalmas érdeklődés követte, nagyszabású turnék és album megjelenése követte. Visszatekintve, van egy dolog, amit Rybak megbánt:
- A nagy önbizalommal együtt járnak a nagyon nagy kijelentések. Nem tudom, hogy megbántottam-e valakit valamivel azzal, amit mondtam, nem tudnék konkrét példát mondani. Remélem, hogy nem. Ha nagy az önbizalmad, a szád is nagyobb lesz. A trükk az, hogy az önbizalmat tartogassuk a helyes dolgokra.
- Követtél el nagy hibát emiatt?
- Tudom, hogy egyeseknek a lábára léptem. Nem tenném meg újra.

Jubileum: Idén lesz tíz éve, hogy a "Fairytale" elvarázsolta Európát. Az évforduló okán Rybak turné ra indul Norvégiában. Fotó: Henning Lillegård / Dagbladet
Barátnőjével kapcsolatban szűkszavú











Tíz évvel később Rybak szerényebb. De ez nem az egyetlen dolog, ami megváltozott:
- Olyan ember lettem, aki többet figyel mások véleményére, legyen az akár jó, akár rossz.
Ami a nagy szájat illeti: Rybak hallgataggá válik, amikor a Dagbladet Julie Gaarud Holmról kérdezi, aki 2016 óta a barátnője.
- Úgy érzem, nagyon keveset tudok a kapcsolatokról, és nagyon keveset tudok a szerelemről 32 év után. De úgy érzem, a hegedűről és a zeneszerzésről sokat tudok. Ez az, amiről szeretnék beszélni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése